Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Sälja med Skånska Boställen - vårt koncept!

På Skånska Boställen går kvalitet alltid före kvantitet. Vi åtar oss aldrig fler uppdrag än att kvaliteten kan hållas på högsta nivå – under hela säljprocessen, från förmedlingsuppdragets undertecknande till tillträdet. Kunskap, tid och personligt engagemang är viktiga faktorer i vårt koncept för lyckade försäljningar. Vi erbjuder en förmedlingstjänst av hög kvalitet, med fullt fokus, där vi alltid gör vårt yttersta för att genomföra vårt uppdrag på bästa sätt!  

Att presentera annonser och prospekt  med riktigt bra bilder och en välskriven text är viktigt för oss - med målsättningen att fånga intresset hos så många spekulanter som möjligt. Inför fotograferingen ger vi därför råd om hur bostaden kan presenteras, vi kan även hjälpa till med styling om så önskas. Vi anlitar marknadens bästa bostadsfotografer. För varje bostad tar vi fram väl genomarbetade prospekt, i magasinform. 

När bostaden läggs ut till försäljning finns mäklaren alltid tillgänglig för spekulanterna - innan, under och efter visningarna. Intresserade spekulanter har ofta många frågor, och det är viktigt att kunna besvara dessa omgående, eftersom intresset annars riskerar att svalna snabbt. 

Skånska Boställen arbetar med visningar på ett unikt sätt, då vi har möjlighet att ha riktigt långa visningar. Under visningen får spekulanten en första känsla för bostaden, och i praktiken fattas till viss del köpbeslutet redan på visningen. Vi vill därför lägga extra mycket tid på just visningarna. När Skånska Boställen anlitas, kommer bostaden att visas så många gånger som behövs (och som säljaren vill). Visningarna planeras in under en kortare period, det är en fördel för både säljare och spekulanter om försäljningsprocessen blir så kort som möjligt. Under visningarna presenteras bostaden utförligt av mäklaren, samtliga spekulanter får dessutom ett prospekt tillsammans med eventuell ytterligare dokumentation om bostaden. Det är viktigt att spekulanterna hinner se och uppleva bostaden i lugn och ro. Vi anser därför att de bästa visningarna är när bostaden visas helt enskilt, alternativt för några få sällskap åt gången. Visningar med 1-3 sällskap brukar vara de bästa. Vi visar gärna bostaden en halvdag, en heldag eller t o m en hel helg - om det krävs för att spekulanter i lugn och  ro ska få tid att se den bostad de eventuellt kommer att köpa. Att låta spekulanterna se bostaden ordentligt, relativt ostört, och att presentera väl avvägd och korrekt information är ett framgångskoncept, och i  vårt tycke en förutsättning för att spekulanten ska kunna fatta beslut om köp - och i en förlängning även vara nöjd med det!

Vi försöker alltid göra det lilla extra för våra kunder. Det är en stor dag när ett uppdrag avslutas och bostaden ska lämnas över till nya ägare. Det tillfället vill vi göra lite extra minnesvärt. Skånska Boställens tillträden hålls därför vanligen i den hemtrevliga miljön på Vismarlövs Café & Bagarstuga, som har tilldelats den gastronomiska utmärkelsen "Årets Skånska Destination" både 2018 och 2019. Det bjuds på gofika eller mustig soppa när de sista handlingarna är undertecknade, i väntan på att banken sköter de sista transaktionerna. Det brukar bli ett mycket trevligt avslut, uppskattat av både säljare och köpare!

Vad är det som gör en bostadsaffär riktigt lyckad?

Vilken är målsättningen med försäljningen när en bostad ska säljas? Det vanligaste är att kunden önskar ett så högt slutpris som möjligt, men det behöver inte alltid vara så. Det kan exempelvis vara att sälja till någon som säger sig vilja bevara bostaden eller trädgården på ett visst sätt, eller att sälja till någon som vill fortsätta att driva en verksamhet som tidigare har drivits på fastigheten. Jag försöker alltid hitta den köpare som uppfyller säljarens önskemål.

En av de viktigaste uppgifterna jag har som mäklare är att se och lyfta fram fördelarna med den bostad som ska säljas. Vad är det som gör just den här bostaden speciell? Här är erfarenhet och kunskap om material, renovering och byggnation viktig.

En riktigt bra mäklare tar reda på så mycket som möjligt om bostaden och om närområdet inför en försäljning. Om ett hus ska överlåtelsebesiktigas innan försäljningen, vill jag vara med under besiktningen för att få så stor kunskap som möjligt om huset. Som mäklare ska jag kunna berätta om skolorna i närheten, var busshållplatser och mataffärer ligger, vilka idrottsföreningar och restauranger som finns i närheten eller om annat som är intressant för den som funderar på att köpa bostaden. Information om bostaden sker på hemsidan, i annonser, i prospekt och under visningarna. Under visningarna berättar jag så mycket som möjligt om bostaden.

På Skånska Boställen går kvalitet alltid före kvantitet. Jag tar aldrig på mig fler uppdrag än att kvaliteten kan hållas på högsta nivå – under hela säljprocessen. Ett stort engagemang, i kombination med hårt arbete, leder till lyckade bostadsaffärer och nöjda kunder!

Ett stort åtagande!

Det är ett stort åtagande att få förmedla en bostad. För kunden, och för mig som mäklare, är varje försäljning unik och viktig - oavsett om det handlar om en mindre lägenhet, en villa eller ett gods.

Att sälja sin bostad är en av de största och viktigaste affärerna en privatperson kan göra, och dessutom görs det normalt bara några få gånger under en livstid. Därför ska kunden alltid kunna lita på att jag gör mitt yttersta för att göra ett så bra arbete som möjligt.

En försäljning av en bostad är inte som andra försäljningar, eftersom det är ett hem där kunden har bott och levt som ska säljas. Det kan också vara drömbostaden för många av spekulanterna, men bara en kan köpa. Det är ofta stora känslor involverade vid en bostadsförsäljning, både för säljaren och för spekulanterna, vilket mäklaren måste kunna hantera.

Jag anpassar alltid försäljningsupplägget efter kunden och den bostad som ska säljas. Först värderas bostaden, och därefter lämnas ett förslag på en presentation och ett marknadsföringsupplägg som passar. Tillsammans kommer vi sedan överens om ett upplägg, det är alltid kunden som i slutändan bestämmer hur försäljningen ska gå till.

Den som anlitar Skånska Boställen ska känna sig helt trygg, jag ger full information om vad som händer under hela försäljningsprocessen. Spekulanterna som visar intresse för bostaden får ingående information om bostaden, men också information om köpprocessen. Jag finns alltid tillgänglig för eventuella frågor och funderingar.

Kunden visar mig ett stort förtroende när jag får uppdraget att sälja en bostad - ett förtroende som jag gör mitt yttersta för att förvalta på bästa sätt.

Här nedanför beskrivs hur försäljningsprocessen på Skånska Boställen går till.

Vi börjar med att träffas

Vi träffas i bostaden, som vi tillsammans går igenom. Jag vill ha så mycket information om bostaden som möjligt, och jag tittar gärna på ritningar om sådana finns. Jag berättar hur en försäljning normalt går till, och hur jag brukar arbeta. Jag informerar dessutom om sådant som är viktigt att känna till inför en försäljning. Ett sådant möte är kostnadsfritt, och sker helt utan förpliktelser.

Jag tar endast på mig uppdrag som jag tror att jag kan lyckas med, och där jag känner att jag kan ha ett bra samarbete med säljaren. På samma sätt bör ni som säljare tänka. Prata gärna med flera mäklare, och välj den som ni tror kan lyckas bäst med er försäljning!

Bedömt marknadsvärde

Kort efter det första besöket, skickas värderingen skriftligt tillsammans med en sammanfattning av det vi pratade om när vi träffades.

Det bedömda marknadsvärdet baseras på en analys av gjorda försäljningar i området de senaste åren, rådande bostadssituation, prisutveckling och naturligtvis den aktuella bostadens skick och karaktär. Bostadens läge är viktigast, ett bra läge är alltid värdefullt. Är bostaden en bostadsrätt påverkar även bostadsrättsföreningens ekonomi värdet på bostaden.

Förmedlingsuppdrag

Vill ni anlita mig för att förmedla er bostad, skriver vi ett förmedlingsuppdrag. Normalt ges mäklaren ensamrätt i tre månader, därefter löper avtalet vidare utan ensamrätt om inget nytt avtal skrivs.

Ett undertecknat förmedlingsuppdrag innebär inte att säljaren förbinder sig att sälja sin bostad. Säljaren bestämmer alltid om, när och till vem bostaden ska säljas.

Mäklararvodet och bostadens utgångspris anges i avtalet, båda har vi kommit överens om innan avtalet skrivs.

Utgångspris

Bostadens utgångspris ska sättas i nivå med det bedömda marknadsvärdet. Dessutom ska säljaren kunna tänka sig att sälja för det pris som anges. Vilket det verkliga slutpriset blir styrs av marknaden.

Bilderna är mycket viktiga!

Den som anlitar Skånska Boställen ska känna sig trygg med att bostaden kommer att presenteras på bästa sätt. För att lyfta fram den aktuella bostadens alla fördelar, och ge rätt känsla i marknadsföringen, arbetar jag med de allra bästa bostadsfotograferna. Bilderna är mycket viktiga när en bostad ska säljas, det är bilderna som fångar ögat först – och som skapar ett intresse! Bilder får dock inte lova mer än vad bostaden håller, en spekulant får aldrig bli besviken när bostaden ses i verkligheten. Min personliga åsikt är att själva bostaden ska vara i fokus vid presentationen, inte säljarens inredning eller stora uppdukningar.

Inför fotografering och visning går vi tillsammans igenom vad som eventuellt behöver åtgärdas för att bostaden ska kunna presenteras på bästa sätt. Kanske behövs bara en ordentlig städning? Kanske behöver personliga saker rensas bort? Kanske behöver överkast, lite extra kuddar, plädar eller något annat lånas? Skånska Boställen hjälper dig att få bostaden säljande – utan att den tappar sin personlighet.

Marknadsföring

Bostäder som förmedlas via Skånska Boställen marknadsförs alltid i de traditionella digitala kanalerna, d v s på Hemnet.se, Hittahem.se samt på Skånska Boställens egen hemsida, Facebook och Instagram.

När Skånska Boställen medverkar på event och tillställningar framhävs de bostäder som för närvarande är till salu.

Jag försöker tänka annorlunda i arbetet med att hitta rätt spekulanter, vilket innebär att bostaden även kan marknadsföras på andra ställen där tänkbara kunder kan finnas. Är det en hästgård som ska förmedlas, kan ridklubbar och hästanläggningar vara de bästa annonsplatserna. Är det i stället en fastighet med vacker trädgård som ska förmedlas, kanske annonsen bör synas på de stora handelsträdgårdarna?

Skånska Boställen har egendesignade prospekt i magasinform, som delas ut till spekulanterna på visningar. Prospekten finns även att ladda upp som en webbok på hemsidan.

Underhand

För de kunder som inte vill marknadsföra och sälja sin bostad traditionellt, finns möjligheten att sälja eller köpa underhand. Skånska Boställen har ett brett kontaktnät – både av spekulanter som söker bostad (eller mark) i olika delar av Skåne, men också av kunder som funderar på att sälja - och som är villiga att göra affär när rätt bostad, rätt fastighet eller rätt spekulant dyker upp.

Visning

Vi kommer tillsammans överens om vilken typ av visning som passar er bostad bäst. Visningarna kan vara helt öppna för allmänheten, de kan bokas för ett fåtal spekulanter, men de kan också vara helt enskilda. På Skånska Boställen visar vi bostaden så många gånger som behövs och som säljaren orkar med. Min erfarenhet är att de bästa visningarna är de för 1-3 sällskap.

Under visningarna berättar jag ingående om bostaden, samtidigt som jag visar spekulanterna runt. Jag berättar dessutom om området – om skolor, mataffärer, busshållplatser, restauranger och idrottsföreningar och allt annat som kan vara av intresse.

Någon dag efter visningen ringer jag upp samtliga spekulanter som besökte visningen, för att höra hur det känns, om de har några ytterligare frågor, och om de möjligen vill se bostaden igen. Att ha en bra relation med spekulanterna är viktigt, och något som jag lägger mycket tid på.

Budgivning

För att en spekulant ska kunna lägga bud på en bostad som är till salu hos Skånska Boställen krävs en personlig kontakt. Spekulanter kan därmed inte registrera sina bud själva. Jag gör det som en säkerhetsåtgärd, jag vill säkerställa att det är en seriös spekulant som kan genomföra affären, innan ett bud kan läggas.

Budgivaren informeras först om vad ett bostadsköp innebär, och vad som händer om säljaren väljer att acceptera budet. Att finansieringen för köpet är ordnad kontrolleras dessutom. Person- och kontaktuppgifter tas för budgivaren, vilken tid budet har lämnas registreras, liksom eventuella villkor för budet. Efter avslutad budgivning sammanställs samtliga bud i en budgivningslista, vilken lämnas över till säljare och köpare vid kontraktsskrivningen.

Vanligen önskar säljaren en öppen budgivning, vilket innebär att det högsta budet redovisas öppet. En budgivning kan också vara sluten. Ofta redovisas buden på mäklarens hemsida, så att alla spekulanter (och övriga intresserade) kan följa budgivningen och dess historik direkt. Det finns också möjlighet att endast visa högsta budet. Observera att säljaren dessutom kan besluta att vissa bud inte ska visas officiellt. Spekulanter ska därför vara uppmärksamma på att de bud som visas på hemsidan möjligen inte visar den kompletta bilden av budgivningen.

När ett bud kommer in får säljaren och samtliga budgivare normalt sett automatiskt ett sms om det nya budet, vilket innebär att samtliga ständigt är uppdaterade om den aktuella budnivån.

En budgivning är en känslomässigt påfrestande situation, för både säljare och budgivare, vilket måste hanteras professionellt av mäklaren. Budgivningar kan bli både snabba och heta, speciellt när det (som nu) är relativt få bostäder ute till försäljning. Det ställer stora krav på mäklaren, som måste säkerställa att tävlingsmomentet i budgivningen inte tar över. Ibland kan heta budgivare behöva lugnas. Ingen vinner på att en budgivare ger bud över sin verkliga betalningsförmåga. Här har mäklaren en mycket viktig uppgift.

En bostad kan aldrig lovas bort. En bostad är såld först när köpekontraktet är undertecknat av samtliga köpare och säljare, och när eventuella villkor i kontraktet är uppfyllda.

Mäklaren är skyldig att framföra samtliga inkomna bud till säljaren, och det gäller även om köpare och säljare har kommit överens om en köpeskilling och bestämt tid för kontraktsskrivning. Skånska Boställen arbetar för att få kontraktsskrivning så fort som möjligt när köpare och säljare är överens om villkoren för köpet.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt, vilket innebär att säljaren är sin fulla rätt att bestämma när och till vem bostaden ska säljas - det behöver inte vara till den som har det högsta budet. Säljaren har heller ingen skyldighet att sälja, och kan t o m bestämma sig för att inte sälja alls.

Köpekontrakt

Eftersom bud inte är bindande, är det av största vikt att köpekontraktet skrivs under så snart köpare och säljare är överens om villkoren för köpet. Innan kontraktsskrivningen kontrolleras köparens finansiering för köpet. Finns det svävarklausuler i köpekontraktet, blir köpet bindande först när samtliga villkor är uppfyllda.

Gäller köpet en bostadsrätt, skickar mäklaren ansökan om medlemskap respektive utträde ur föreningen till bostadsrättsföreningen.

Det färdiga köpekontraktet mailas till säljare och köpare innan kontraktsskrivningen, så att alla parter i lugn och ro kan läsa igenom det och se så att alla uppgifter stämmer. Kontraktet kan sedan skrivas under på den plats som passar köpare och säljare bäst. Ofta väljer Skånska Boställens köpare och säljare att skriva köpekontraktet i den bostad som ska säljas. Det brukar uppskattas mycket av köparen att få se bostaden igen i samband med kontraktsskrivningen. Kontraktet kan annars skrivas på Skånska Boställens kontor, eller på annan plats om det passar säljare och köpare bättre. 

Är det någon köpare eller säljare som inte har möjlighet att närvara vid kontraktsskrivningen, fungerar det utmärkt med fullmakt.

Handpenningen är normalt 10 % av köpeskillingen, vilken betalas inom 5 arbetsdagar från det att köpekontraktet har undertecknats. Finns svävarklausuler i kontraktet, sätts handpenningen in på mäklarens klientmedelskonto i väntan på att villkoren ska uppfyllas. Mäklarprovisionen betalas från handpenningen när eventuella villkor är uppfyllda.

Tillträde

Inför tillträdet får säljare och köpare preliminära likvidavräkningar skickade till sig för påseende, vilka anger vad som är kvar att betala respektive vad som är kvar att erhålla. Har säljaren lån att lösa, finns uppgifter om detta med på säljarens avräkning. Gäller köpet en fastighet anger likvidavräkningarna dessutom hur fastighetsavgiften ska fördelas.

Vid tillträdet skrivs de definitiva likvidavräkningarna under, och för fastighet även köpebrevet.

Sker tillträdet på distans, scannas de undertecknade handlingarna och mailas till köparens bank. Banken löser eventuella lån, och betalar sedan ut den återstående köpeskillingen till säljaren. Därefter mailar banken kvittenser i retur.

Tillträdet kan ske på distans eller på köparens bank. Skånska Boställen håller sina tillträden i den hemtrevliga miljön på Vismarlövs Café & Bagarstuga, som har tilldelades den mycket välförtjänta titeln "Årets Skånska Destination" både 2018 och 2019 (Skånska Gastronomipriset)! Så snart tillträdeshandlingarna är undertecknade, bjuder Skånska Boställen på kaffe och god kaka, alternativt en riktigt god sopplunch, medan banken gör de sista transaktionerna.

Gäller köpet en fastighet, skickar mäklaren köpebrevet i original till banken. Banken sköter sedan ansökan om lagfart.

Säljaren lämnar över nyckeln till bostaden, och försäljningen är därmed avslutad. Säljare och köpare är dock alltid välkomna att höra av sig till mig, även långt efter avslutad affär!

En högkvalitativ förmedlingstjänst, med fokus på kundnöjdhet!

Skånska Boställen erbjuder en förmedlingstjänst där allt som rör försäljningen ingår – en försäljningsstrategi anpassad för den aktuella bostaden, ett säljande marknadsföringsupplägg, hjälp och stöd inför fotografering och visning, en genomarbetad och enhetlig presentation av bostaden, påkostade prospekt i magasinform, så många visningar som behövs, all kontakt och alla förhandlingar med spekulanter, upprättande av samtliga avtalshandlingar – och förhoppningsvis en livslång relation!

Det enda som ligger utanför mäklararvodet är annonseringen på Hemnet, och det gäller oavsett vilken mäklare säljaren väljer. Säljaren direktfaktureras alltid av Hemnet, 300-2 900 kronor, beroende på bostadens utgångspris.

Skånska Boställen lägger mycket kraft och energi på samtliga uppdrag. Företagets drivkraft, och överlevnadsstrategi, är att alla kunder ska blir mer än nöjda!

Mail Facebook Instagram