Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Köpa och Sälja med Skånska Boställen

Ett stort – och viktigt – åtagande!

Det är ett stort åtagande att få förmedla en bostad. För kunden, och för mig som mäklare, är varje försäljning unik och viktig - oavsett om det handlar om en mindre lägenhet, en villa eller ett gods.

Att sälja sin bostad är en av de största och viktigaste affärerna en privatperson kan göra, och dessutom görs det normalt bara några få gånger under en livstid. Därför ska kunden alltid kunna lita på att jag gör mitt yttersta för att göra ett så bra arbete som möjligt.

En försäljning av en bostad är inte som andra försäljningar, eftersom det är ett hem där kunden har bott och levt som ska säljas. Det kan också vara drömbostaden för många av spekulanterna, men bara en kan köpa. Det är ofta stora känslor involverade vid en bostadsförsäljning, både för säljaren och för spekulanterna, vilket mäklaren måste kunna hantera.

På Skånska Boställen anpassas försäljningsupplägget alltid efter kunden och den bostad som ska säljas. Först värderas bostaden, och därefter lämnas ett förslag på en presentation och ett marknadsföringsupplägg som passar. Tillsammans kommer vi sedan överens om ett upplägg, det är alltid kunden som i slutändan bestämmer hur försäljningen ska gå till.

Den som anlitar Skånska Boställen ska känna sig helt trygg, jag ger full information om vad som händer under hela försäljningsprocessen. Spekulanterna som visar intresse för bostaden får ingående information om bostaden, men också information om köpprocessen. Jag finns alltid tillgänglig för eventuella frågor och funderingar.

Kunden visar mig ett stort förtroende när jag får uppdraget att sälja en bostad - ett förtroende som jag gör mitt yttersta för att förvalta på bästa sätt.

Här nedanför beskrivs hur försäljningsprocessen på Skånska Boställen går till.

Vi börjar med att träffas

Vi träffas i bostaden, som vi tillsammans går igenom. Jag vill ha så mycket information om bostaden som möjligt, och jag tittar gärna på ritningar om sådana finns. Jag berättar hur en försäljning normalt går till, och hur jag brukar arbeta. Jag informerar dessutom om sådant som är viktigt att känna till inför en försäljning. Ett sådant möte är kostnadsfritt, och sker helt utan förpliktelser.

Jag tar endast på mig uppdrag som jag tror att jag kan lyckas med, och där jag känner att jag kan ha ett bra samarbete med säljaren. På samma sätt bör ni som säljare tänka. Prata gärna med flera mäklare, och välj den som ni tror kan lyckas bäst med er försäljning!

Bedömt marknadsvärde

Kort efter det första besöket, skickas värderingen skriftligt tillsammans med en sammanfattning av det vi pratade om när vi träffades.

Det bedömda marknadsvärdet baseras på en analys av gjorda försäljningar i området de senaste åren, rådande bostadssituation, prisutveckling och naturligtvis den aktuella bostadens skick och karaktär. Bostadens läge är viktigast, ett bra läge är alltid värdefullt. Är bostaden en bostadsrätt påverkar även bostadsrättsföreningens ekonomi värdet på bostaden.

Förmedlingsuppdrag

Vill ni anlita mig för att förmedla er bostad, skriver vi ett förmedlingsuppdrag. Normalt ges mäklaren ensamrätt i tre månader, därefter löper avtalet vidare utan ensamrätt om inget nytt avtal skrivs.

Ett undertecknat förmedlingsuppdrag innebär inte att säljaren förbinder sig att sälja sin bostad. Säljaren bestämmer alltid om, när och till vem bostaden ska säljas.

Mäklararvodet och bostadens utgångspris anges i avtalet, vilka vi har kommit överens om innan avtalet skrivs.

Utgångspris

Bostadens utgångspris ska sättas i nivå med det bedömda marknadsvärdet. Dessutom ska säljaren kunna tänka sig att sälja för det pris som anges. Vilket det verkliga slutpriset blir styrs av marknaden.

Vad är det som gör en bostadsaffär riktigt lyckad?

Vilken är målsättningen med försäljningen när en bostad ska säljas? Det vanligaste är att kunden önskar ett så högt slutpris som möjligt, men det behöver inte alltid vara så. Det kan exempelvis vara att sälja till någon som säger sig vilja bevara bostaden eller trädgården på ett visst sätt, eller att sälja till någon som vill fortsätta att driva en verksamhet som tidigare har drivits på fastigheten. På Skånska Boställen arbetar vi för att hitta den köpare som uppfyller säljarens önskemål!

En av de viktigaste uppgifterna jag har som mäklare är att se och lyfta fram fördelarna med den bostad som ska säljas. Vad är det som gör just den här bostaden speciell? Här är erfarenhet och kunskap om material, renovering och byggnation viktig.

En riktigt bra mäklare tar reda på så mycket som möjligt om bostaden och om närområdet inför en försäljning. Om ett hus ska överlåtelsebesiktigas innan försäljningen, vill jag vara med under besiktningen för att få så stor kunskap som möjligt om huset. Jag ska dessutom kunna berätta om skolorna i närheten, var busshållplatser och mataffärer ligger, vilka idrottsföreningar och restauranger som finns i närheten eller om annat som är intressant för den som funderar på att köpa bostaden. Information om bostaden sker på hemsidan, i annonser, i prospekt och under visningarna. Under visningarna berättar jag så mycket som möjligt om bostaden.

På Skånska Boställen går kvalitet alltid före kvantitet. Jag tar aldrig på mig fler uppdrag än att kvaliteten kan hållas på högsta nivå – under hela säljprocessen, från förmedlingsuppdragets undertecknande till tillträdet. Jag sätter ett värde i aldrig ha mer än ett fåtal uppdrag, eftersom jag vill lägga ordentligt med tid på mina kunder och på spekulanterna till bostäderna som är till salu.

Ett stort engagemang och hårt arbete – leder till lyckade bostadsaffärer och nöjda kunder!

Bilder är viktiga!

Att bostäderna presenteras på bästa sätt är mycket viktigt för Skånska Boställen. För att lyfta fram den aktuella bostadens alla fördelar, och ge rätt känsla i marknadsföringen, arbetar jag med de allra bästa bostadsfotograferna. Bilderna är mycket viktiga när en bostad ska säljas, det är bilderna som fångar ögat först – och som skapar ett intresse! Bilder får dock inte lova mer än vad bostaden håller, en spekulant får aldrig bli besviken när bostaden ses i verkligheten. Min personliga åsikt är att själva bostaden ska vara i fokus vid presentationen, inte nuvarande inredning eller stora uppdukningar.

Inför fotografering och visning går vi tillsammans igenom vad som eventuellt behöver åtgärdas för att bostaden ska kunna presenteras på bästa sätt. Kanske behövs bara en ordentlig städning? Kanske behöver personliga saker rensas bort? Kanske behöver överkast, lite extra kuddar, plädar eller något annat lånas? Skånska Boställen hjälper dig att få bostaden säljande – utan att den tappar sin personlighet.

Marknadsföring

Bostäder som förmedlas via Skånska Boställen marknadsförs alltid i de traditionella digitala kanalerna,
d v s på Hemnet.se, Hittahem.se, Blocketbostad.se samt på Skånska Boställens egen hemsida och på Facebook.

Tidningsannonser används för de bostäder som gynnas av det.

När Skånska Boställen medverkar på event och tillställningar framhävs de bostäder som för närvarande är till salu.

På Skånska Boställen försöker vi tänka annorlunda för att hitta rätt spekulanter, vilket innebär att vi även kan marknadsföra bostaden på andra ställen där tänkbara kunder kan finnas.

Skånska Boställen har egendesignade prospekt i magasinform, som delas ut till spekulanterna på visningar. Prospekten finns även att ladda upp som en webbok på hemsidan.

Underhand

För de kunder som inte vill marknadsföra och sälja sin bostad traditionellt, finns möjligheten att sälja eller köpa underhand. Skånska Boställen har ett brett kontaktnät – både av spekulanter som söker bostad (eller mark) i olika delar av Skåne, men också av kunder som funderar på att sälja - och som är villiga att göra affär när rätt bostad, rätt fastighet eller rätt spekulant dyker upp.

Visning

Vi kommer tillsammans överens om vilken typ av visning som passar er bostad bäst. Visningarna kan vara helt öppna för allmänheten, de kan bokas för mindre sällskap eller de kan vara helt enskilda. På Skånska Boställen visar vi bostaden så många gånger som behövs och som säljaren orkar med.

Under visningarna berättar jag ingående om bostaden, samtidigt som jag visar spekulanterna runt. Jag berättar dessutom om området – om skolor, mataffärer, busshållplatser, restauranger och idrottsföreningar och allt annat som kan vara av intresse.

Någon dag efter visningen ringer jag upp samtliga spekulanter som besökte visningen, för att höra hur det känns, om de har några ytterligare frågor, och om de möjligen vill se bostaden igen. Att ha en bra relation med spekulanterna är viktigt, och något som jag lägger mycket tid på.

Budgivning

För att en spekulant ska kunna lägga bud på en bostad som är till salu hos Skånska Boställen krävs en personlig kontakt. Spekulanter kan därmed inte registrera sina bud själva. Jag gör det som en säkerhetsåtgärd, jag vill säkerställa att det är en seriös spekulant som kan genomföra affären, innan ett bud kan läggas.

Budgivaren informeras först om vad ett bostadsköp innebär, och vad som händer om säljaren väljer att acceptera budet. Att finansieringen för köpet är ordnad kontrolleras dessutom. Person- och kontaktuppgifter tas för budgivaren, vilken tid budet har lämnas registreras, liksom eventuella villkor för budet. Efter avslutad budgivning sammanställs samtliga bud i en budgivningslista, vilken lämnas över till säljare och köpare vid kontraktsskrivningen.

Vanligen önskar säljaren en öppen budgivning, vilket innebär att det högsta budet redovisas öppet. En budgivning kan också vara sluten. Ofta redovisas buden på mäklarens hemsida, så att alla spekulanter (och övriga intresserade) kan följa budgivningen och dess historik direkt. Det finns också möjlighet att endast visa högsta budet. Observera att säljaren dessutom kan besluta att vissa bud inte ska visas officiellt. Spekulanter ska därför vara uppmärksamma på att de bud som visas på hemsidan möjligen inte visar den kompletta bilden av budgivningen.

När ett bud kommer in får säljaren och samtliga budgivare normalt sett automatiskt ett sms om det nya budet, vilket innebär att samtliga ständigt är uppdaterade om den aktuella budnivån.

En budgivning är en känslomässigt påfrestande situation, för både säljare och budgivare, vilket måste hanteras professionellt av mäklaren. Budgivningar kan bli både snabba och heta, speciellt när det (som nu) är relativt få bostäder ute till försäljning. Det ställer stora krav på mäklaren, som måste säkerställa att tävlingsmomentet i budgivningen inte tar över. Ibland kan heta budgivare behöva lugnas. Ingen vinner på att en budgivare ger bud över sin verkliga betalningsförmåga. Här har mäklaren en mycket viktig uppgift.

En bostad kan aldrig lovas bort. En bostad är såld först när köpekontraktet är undertecknat av samtliga köpare och säljare, och när eventuella villkor i kontraktet är uppfyllda.

Mäklaren är skyldig att framföra samtliga inkomna bud till säljaren, och det gäller även om köpare och säljare har kommit överens om en köpeskilling och bestämt tid för kontraktsskrivning. Skånska Boställen arbetar för att få kontraktsskrivning så fort som möjligt när köpare och säljare är överens om villkoren för köpet.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt, vilket innebär att säljaren är sin fulla rätt att bestämma när och till vem bostaden ska säljas - det behöver inte vara till den som har det högsta budet. Säljaren har heller ingen skyldighet att sälja, och kan t o m bestämma sig för att inte sälja alls.

Köpekontrakt

Eftersom bud inte är bindande, är det av största vikt att köpekontraktet skrivs under så snart köpare och säljare är överens om villkoren för köpet. Innan kontraktsskrivningen kontrolleras köparens finansiering för köpet. Finns det svävarklausuler i köpekontraktet, blir köpet bindande först när samtliga villkor är uppfyllda.

Gäller köpet en bostadsrätt, skickar mäklaren ansökan om medlemskap respektive utträde ur föreningen till bostadsrättsföreningen.

Köpekontraktet kan skrivas på den plats som passar köpare och säljare bäst. Ofta väljer Skånska Boställens köpare och säljare att skriva köpekontraktet i den bostad som ska säljas. Det brukar uppskattas mycket av köparen att få se bostaden igen i samband med kontraktsskrivningen. Kontraktet kan annars skrivas på Skånska Boställens kontor, eller på annan plats om det passar säljare och köpare bättre.

Är det någon köpare eller säljare som inte har möjlighet att närvara vid kontraktsskrivningen, fungerar det utmärkt med fullmakt.

Handpenningen är normalt 10 % av köpeskillingen, vilken betalas inom 5 arbetsdagar från det att köpekontraktet har undertecknats. Finns svävarklausuler i kontraktet, sätts handpenningen in på mäklarens klientmedelskonto i väntan på att villkoren ska uppfyllas. Mäklarprovisionen betalas från handpenningen när eventuella villkor är uppfyllda.

Tillträde

Inför tillträdet får säljare och köpare preliminära likvidavräkningar skickade till sig för påseende, vilka anger vad som är kvar att betala respektive vad som är kvar att erhålla. Har säljaren lån att lösa, finns uppgifter om detta med på säljarens avräkning. Gäller köpet en fastighet anger likvidavräkningarna dessutom hur fastighetsavgiften ska fördelas.

Vid tillträdet skrivs de definitiva likvidavräkningarna under, och för fastighet även köpebrevet.

Sker tillträdet på distans, scannas de undertecknade handlingarna och mailas till köparens bank. Banken löser eventuella lån, och betalar sedan ut den återstående köpeskillingen till säljaren. Därefter mailar banken kvittenser i retur.

Tillträdet kan ske på distans eller på köparens bank. Skånska Boställen håller sina tillträden i den hemtrevliga miljön på Vismarlövs Café & Bagarstuga, som nyligen tilldelades den mycket välförtjänta titeln "Årets Skånska Destination 2018" (Skånska Gastronomipriset)! Skånska Boställen bjuder på kaffe och god kaka, alternativt en riktigt god sopplunch, så snart tillträdeshandlingarna är undertecknade - medan jag åker till kontoret och sköter kontakten med banken. Önskas inte tillträde på bagarstugan, kan tillträde ske på Skånska Boställens kontor eller på köparens bank.

Gäller köpet en fastighet, skickar mäklaren köpebrevet i original till banken. Banken sköter sedan ansökan om lagfart.

Säljaren lämnar över nyckeln till bostaden, och försäljningen är därmed avslutad. Säljare och köpare är dock alltid välkomna att höra av sig till Skånska Boställen, även långt efter avslutad affär!

Skånska Boställen erbjuder en högkvalitativ förmedlingstjänst, med fokus på kund och kundnöjdhet!

Skånska Boställen erbjuder en förmedlingstjänst där allt som rör försäljningen ingår – en försäljningsstrategi anpassad för den aktuella bostaden, ett säljande marknadsföringsupplägg, hjälp och stöd inför fotografering och visning, en genomarbetad och enhetlig presentation av bostaden, påkostade prospekt i magasinform, så många visningar som behövs, all kontakt och alla förhandlingar med spekulanter, upprättande av samtliga avtalshandlingar – och förhoppningsvis en livslång relation!

Det enda som ligger utanför mäklararvodet är annonseringen på Hemnet, och det gäller oavsett vilken mäklare säljaren väljer. Säljaren direktfaktureras alltid av Hemnet, 600-1 600 kronor, beroende på bostadens utgångspris.

Skånska Boställen lägger mycket kraft och energi på samtliga uppdrag. Företagets drivkraft, och överlevnadsstrategi, är att alla kunder ska blir mer än nöjda!

Mail Facebook Instagram